Wat is het vlinderen van een betonvloer?

Terug naar overzicht

Alles over het vlinderen van een betonvloer

Vandaag de dag wordt een gevlinderde betonvloer steeds populairder als afwerking. Vooral als bedrijfsvloer is de gevlinderde betonvloer gewild. Dat neemt niet weg dat de term ‘gevlinderde betonvloer’ niet bij iedereen bekend is. Laat staan dat iedereen bekend is met de vele fijne voordelen van deze vloer. Daarom vertelt Lamoen Betonwerken in dit artikel graag meer over het vlinderen van een betonvloer en waarom veel mensen ervoor kiezen.

Wat is beton vlinderen?

Een betonvloer vlinderen is een manier om een betonvloer af te werken nadat deze net vers is gestort. Dit wordt ook wel monolitisch afwerken of polieren genoemd. Door een betonvloer te vlinderen, met een zogenaamde vlindermachine, worden er grove delen naar beneden gewerkt. Hierdoor verdwijnen kleine oneffenheden en imperfecties. De fijne delen blijven hierdoor over. Deze zorgen daardoor voor die mooie, gladde en verdichte toplaag die u zo vaak ziet bij deze vloeren. Vooral in grote bedrijven en panden is deze vloer vaak terug te vinden.

Waarom kiezen voor beton vlinderen?

Door het vlinderen van beton ontstaat er een gladde afwerking met een effect dat we als gewolkt kunnen omschrijven. Vlinderen is dan ook een belangrijke stap in het creƫren van een mooie betonvloer. Als u een betonvloer niet vlindert, blijft deze onbewerkt en ruw. Iets wat veel mensen als onaantrekkelijk ervaren.

Wat komt er kijken bij beton vlinderen?

Ten eerste moet het beton zelf gestort worden. Nadat een betonvloer gestort is, begint het uitharden van de vloer om ervoor te zorgen dat deze beloopbaar is. Hoe lang dit precies duurt is afhankelijk van het weer, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Hoe warmer en droger het is, hoe idealer de omstandigheden zijn. Daarom is een betonvloer vlinderen op een mooie zomerdag een stuk handiger dan een betonvloer vlinderen op een regenachtige herfstdag. U ziet dan ook dat ruimtes in de winter vaak worden verwarmd in dit geval.

Gevlinderde betonvloer laten drogen

Een betonvloer die moet drogen is een langdurig proces. Een betonvloer moet dan zijn werk gaan doen en daar is simpelweg tijd voor nodig. Het duurt dan ook vaak wel een paar weken voordat een gevlinderde betonvloer klaar is om gebruikt te worden. U kunt in deze tijd een stucloper eroverheen leggen. Dan kunt u in de tussentijd wel uw betonvloer gebruiken. De vloer impregneren doen we dan zo’n vier weken nadat de stucloper is verwijderd.

Lamoen Betonwerken is uw specialist

Heeft u interesse in een gevlinderde betonvloer voor uw woning of uw bedrijfspand? Wilt u meer weten over gevlinderde betonvloeren en wat ze voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op met de ervaren professionals van Lamoen Betonwerken. We helpen u graag verder. U bereikt ons telefonisch op 06 – 57 55 63 38 en per mail op info@lamoenbetonwerken.nl.