Waar moet u op letten bij het storten van beton?

Terug naar overzicht

Het principe van beton storten is heel eenvoudig. U mengt het beton, stort het op de juiste plek en laat het uitharden. Het is daarom goed te doen om thuis zelf een betonnen aanrechtblad te storten, een verhoogd terras of een betonvloer in uw schuurtje. Met de 5 experttips van Lamoen Betonwerken in dit artikel krijgt u het beste resultaat!

1. Houdt u aan de juiste mengverhouding

Hoogwaardige betonproducten kunt u alleen maken met beton van hoge kwaliteit. Wanneer u zelf beton gaat storten zal dit doorgaans beton van de bouwmarkt zijn. Op de verpakking staat exact aangegeven hoe u het beton bereidt. Hoe goed het beton wordt, hangt af van de juiste mengverhoudingen en bereiding. Houdt u dus exacte aan de instructies dan bent u verzekerd van beton van goede kwaliteit.

2. Bekisting

Wanneer u het beton graag in een bepaalde vorm wilt hebben, maakt u hier een bekisting voor. Kit of plak de hoeken en de naden dicht, zodat er bij het beton storten geen beton ontsnapt. En verwijder de bekisting pas nadat het beton helemaal is uitgehard. Is het gemaakte betonproduct zichtwerk? Zoals voor een aanrechtblad? Gebruik dan betonplex voor het maken van de bekisting. Dit heeft een mooi glad oppervlak – en het beton dus ook – en laat makkelijk los.

3. Beton storten

Stort het beton gelijkmatig om luchtbellen te voorkomen. En zorg ervoor dat het oppervlak glad en gelijkmatig is. Dit kunt u afstrijken met een plank of een spaan. Wanneer u gebruik heeft gemaakt van een bekisting, kunt u een trilnaald tegen de bekisting aanhouden. Door de trillingen ontsnappen ook de laatste luchtbellen uit het beton en kan het beton zich verdichten tot een stevig geheel.

4. Uitharden is een delicaat proces

Voor een goede kwaliteit beton is het belangrijk dat het beton na het storten de tijd krijgt om uit te harden. Dit houdt in dat dat het vocht langzaam uit het beton verdampt, totdat het hard is. Hoe snel dit gaat, is afhankelijk van de temperatuur en de luchtvochtigheid. En ook van de dikte van de gestorte betonlaag. De droogtijd kan daarom variƫren van enkele dagen tot enkele weken voordat het beton helemaal is uitgehard. Door het beton af te dekken met natte doeken of plasticfolie kunt u het beton beschermen tegen uitdroging, regen en vorst.

5. Nabehandeling

Onbehandeld beton is kwetsbaar contact met vet, vuil en vocht. Door het beton te sealen met bijvoorbeeld lijnolie krijgt het een mooie glans en kunt u het makkelijker schoonmaken. Ook schilderen is natuurlijk een optie.

Meer informatie

Wilt u meer weten over het storten van beton? Of beton laten storten door de specialisten van Lamoen Betonwerken? Neem dan gerust contact met ons op! We helpen u graag verder. U bereikt ons telefonisch op 06 – 57 55 63 38 en per mail op info@lamoenbetonwerken.nl.